Kuukausi sitten tartuin itseäni niskasta kiinni ja kaivoin vanhat hyvät Painonvartijoiden ohjeet lipaston laatikosta ja palauttelin syömisen perusasioita mieleen. Oman elämänlaadun ja terveyden eteen työskentely alkoi pitkästä aikaa kiinnostaa, vaikka välillä meinasin turhautuneena luovuttaa koko projektin.

Kolmannella viikolla hain luontaistuotekaupasta seitsemän päivän detox-kuurin eli elimistön puhdistamisen tehokuurin. Olen joskus aikaisemminkin käyttänyt ko. menetelmää ja todennut sen sekä fyysistä että henkistä olotilaa piristäväksi. Tehokuurin aikana pieni pullollinen uutetta sekoitetaan aamuisin lasilliseen vettä ja nautitaan päivän aluksi viikon ajan. Päivän mittaan tulee juoda vettä muutenkin runsaasti.

Ensimmäisen yön juoksin vessassa, kun nesteet lähtivät liikkeelle. Parin ensimmäisen päivän aikana oli vähän vetämätön olo. Kuurin aikana saa syödä, mutta jos kuurista jotain hyötyä haluaa, kannattaa syödä vähemmän ja terveellisemmin. Elimistö tietysti ihmetteli, että mitä nyt tapahtuu, kun ei tavaraa tullutkaan ruokatorvesta alas entiseen malliin.

Itselleni viikon kohokohta oli, kun en ostanutkaan sitä mega-ateriaa isommalla juomalla ja ranskiksilla vaan nautin sen sijaan kanasalaatin. Samana päivänä polkaisin kevään pyöräilykauden käyntiin. Yliarvioin voimani ja jouduin muutaman kilometrin jälkeen sanomaan isännälle (joka on harrastanut liikuntaa jo 2 v. aktiivisesti), että mene vain edeltä omaa vauhtiasi ja vaikka pidempi lenkki, tulen perässä omaa vauhtiani enkä jaksa yhtä pitkää lenkkiä. Tuli nimittäin huono olo, verensokeri oli liian alhaalla (minulla ei ole diabetesta, vaikka "massiivinen obeesi" olenkin). Välillä kävelin ja talutin pyörää, ettei ahteri puutuisi. Sinnittelin kotiin asti (ei tarvinnut tilata ambulanssia) ja olimme siellä yhtä aikaa. Isännän Sport Tracker näytti hänelle 13 km, oma matkani jäi 7 - 8 km:iin. 

Kun tuo tehokuuriviikko loppui, halusin jatkaa vielä jollain tukikonstilla ruokavalion lisäksi. Nyt on menossa viiden viikon slim-kuuri, jolla voi jatkaa detox-kuuria. Ei muuta eroa detox-kuuriin kuin että tämä juomauute ei ole minun makuuni niin hyvänmakuista kuin edeltäjänsä. Mutta sinnikkäästi jatkan kuurin ja pullon loppuun. Sitten voin kokeilla jotain muuta ruokavalioni tueksi. Ihan mihin tahansa en usko enkä rahojani laita. Sellaiset "syö kuten ennenkin ja laihdu 20 kg" lupaavat tuotteet ohitan humpuukina.

Olo on jo tässä vaiheessa paljon parempi kuin yli kk sitten. Joskus peiliin katsoessa poskissa voi sopivasta kulmasta katsottuna näkyä pienet lommot. Aikaisemmin hieman kiristäneet vaatteet tuntuvat mukavan väljiltä yllä. Rintsikatkin istuvat paremmin eikä joka puolelta pursu yhtä paljon yli kuin aiemmin. Jotain on siis tapahtunut. Syön usein keittoja ja salaatteja. Eilen tosin pitkästä aikaa kävin hakemassa pizzan, mutta senkin ruiskuitupohjalla ja ilman lisätäytteitä. Viinin juontikin jäi kahteen lasilliseen pizzan kanssa, enempää ei tehnyt edes mieli.

Teitä tietysti kiinnostaa, montako kiloa on tippunut tai senttiä on kaventunut. En ole mitannut. Unohdan sellaiset ainakin vielä täksi viideksi viikoksi ja kuuntelen kroppaani. Tämä on sitä stressitöntä laihduttamista. Tai ei oikeastaan edes laihduttamista vaan normaalien, terveellisempien elintapojen opettelemista, jonka teen omalla tavallani. Tehokkuus tai sen puute tulee näkymään tässä kevään ja kesän aikana.

Jos on lapsesta asti ollut läski ja elämän puoliväli on jo ohitettu niin ei tässä ole enää mihinkään kiire. Eikä vuosikymmenten aikana syödyt kilot lähde muutamassa viikossa tai kk:ssa. Tässä iässä ja elämäntilanteessa (neljäs pitkä liitto menossa) viehättävyys vastakkaisen sukupuolen silmissä ei enää merkitse murto-osaakaan siitä mitä nuorempana sinkkuna. Terveys ja elämänlaatu, työssäjaksaminen ja tasapaino menevät kaiken muun edelle.

Jos joku normaalipainoinen tai hoikka haluaa laihduttaa vielä muutaman kilon ja jos se tekee heidät onnelliseksi niin se on heidän asiansa. Minä menen kesän tultua uimaan enkä välitä kersojen tirskunnasta tai painonarsistien paheksuvista katseista. Ehkä he eivät vielä ymmärrä sitä, että lopussa kaikkien painoerot tasoittuu - samanpituisten luitten painolla kun ei ole kuulemma kuin korkeintaan kilon ero. ;)