IMG_1794.jpg

(Kohti Saimaan kanavaa 15.6.2016)

 

Terveisiä Imatralta, tarkemmin sanottuna Saimaan Rauhasta. Täällä on nimensä mukaan rauhallista, mutta paikan nimi, jossa olemme on myös oikeasti Rauha. Tulimme viime perjantaina, kotiinpaluu huomenna. Mies + 3 poikaa (joista yksi aikuinen) + minä. Tämä on keskimmäinen viikko kolmen viikon kesälomastani.

Lomassa on se "paha" puoli, että silloin heittäydyn totaalisesti vapaalle, myös syömisien ja juomisien suhteen. Homma ei ole kokonaan karannut lapasista, mutta lomalla on vaikeampi noudattaa järkevää ruokavaliota ja salilla käyntiinkin on tullut pieni paussi. Liikkunut toki olen. Ollaan oltu uimassa, keilaamassa ja kävelyllä. Eilen käytiin Lappeenrannassa kanavaristeilyllä, mistä yllä oleva kuva on.

Mutta se ruokavalio... Ollaan käyty pizzalla ja hampurilaisaterialla, kerran kummassakin. Silliä on menossa jo kolmas purkillinen, eikä sitä syö muut kuin minä. Jostain syystä himoitsen lomalla silliä, vaikka sitä harvemmin tulee kotiin ostettua. Jäätelöä on syöty vasta kerran, mutta suklaata useampana iltana. Ja keksejä joka päivä.

Hanapakkauksesta punaviiniä on tullut pari lasia otettua päivittäin ja muutama light-siideri oluen sijasta. Lopetin oluen juonnin nimittain 2 v. sitten kesälomareissun jälkeen, kun puntari näytti melkein 10 kg enemmän kuin nyt. Positiivista on se, että valkoviinihanapakkaus on edelleen avaamatta, samoin kuin jo monella lomareissulla mukana kulkenut Viikate Tervaskanto-snapsipullo.

Olo on kuitenkin pikkuisen pöhistynyt ja maha pömpöttää tavallista enemmän. Sen verran omaatuntoa kolkuttaa, että pieni syyllisyydentunto muhii mielen pohjalla. Tiistaina on nimittäin seuraava personal trainer-tapaaminen, treeni ja punnitus. Eikä taida Rahikan kootut selitykset paljon auttaa.

Olo on muutenkin ristiriitainen. Taistelen itseni kanssa yhden toisen paheen kanssa, josta ei moni tiedä. Nyt kun tämän asian tässä sanon, asetan itselleni taas lisää paineita. Pitkän aikaa on ollut mielessä lopettaa sauhuttelu kokonaan. Kovin paljoa en polta, mutta tupakan suhteen jokainen savuke on turhaa. Olen ns. lopettanut jo niin monta kertaa (pisin aika polttamatta 11 v.), että tiedän sen onnistuvan ilman korvikkeita. Päätös on vain tehtävä pään sisällä.

 

IMG_1742.jpg

(Tällainen tarttui matkalta mukaan... Siis ei koko taloa vaan 1/52.)

 

Nyt olisi yksi hyvää syy taas tuohon. Onnistuin nimittäin pääsemään eroon aikaisemmasta lomaosakkeestani tällä reissulla vaihtamalla sen toiseen. No, vaihtaminen on ehkä vähän väärä sana, koska ns. välirahaa tarvitaan kaupoissa. Syy, miksi halusin päästä eroon ko. osakkeesta on se, että ko. osakkeen vaihtoja ym. asioita hoitanut yritys on valitettavasti mennyt konkurssiin ja sitä myötä myös mahdollisuus lomailla muussa paikassa muulla viikolla kuin oman osakkeen viikolla on mennyttä. Ja vaihtomahdollisuus oli nimenomaan alkuperäinen syy osakkeen hankintaan. Nyt meillä on sitten isännän kanssa osakkeet samasta paikasta - ja velkaa taas hiukan enemmän.

Nämä ovat kaikki valintoja. Tee se itse-kesämökki-ihmisiä me emme ole. Ulkomaan matkailuun ei ole varaa, ei ainakaan koko porukalla. Toiset vaihtaa autoja uudempiin. Itse olen valmis ajamaan omalla vanhalla rouvallani niin kauan kuin katsastusmies antaa luvan. Pahin biletysikä on ohi, muutama kerta vuodessa hyvällä bändikeikalla riittää. Valokuvausharrastuskaan ei tänä digikuva-aikana ole ylivoimaisen kallista. Vapaa-aikaan, terveyteen ja hyvinvointiin satsaaminen on tullut itselle sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän ikää tulee.