masks.jpg

(Kuva: philips.fi)

 

Vajaa kk sitten sain juuri yllä olevan kuvan mukaisen nenämaskin CPAP-uniapnean hoitolaitteen kera kotiini ja makuuhuoneeseeni. Kuvassa oleva henkilö ei kuulunut varusteisiin! ;) Samana päivänä poltin toivottavasti elämäni viimeisen tupakan. Eli - hyvästi rööki ja tervetuloa uusi, parempilaatuinen yöuni.

Tupakanpolttamisella ja uniapnealla ei sinänsä ole yhteyttä, mutta kun unihoitaja sanoi lääkärissäkäynnin yhteydessä, että tupakoitsijoilla hengitysmaski ja laite alkaa haista tupakalta, päätin että en ala hengittää tuhkakupin läpi. Kun sain tietää päivän, jolloin saan sen oman laitteen, poltin sinä päivänä kolme jäljellä olevaa tupakkaa ja thats it.

Olihan ne ensimmäiset päivät ja viikot välillä vaikeita, mutta tällä viikolla tulee 4 viikkoa savuttomuutta täyteen. Ja kaikkein parasta on se, että viikko lopettamiseni jälkeen lopetti avopuolisoni. Hänen kohdallaan voi puhua todella suuresta saavutuksesta, koska hän oli polttanut yli 30 v. vajaan askin päivässä. Hänelläkin tulee tällä viikolla 3 viikkoa savuitta. Olen niin ylpeä meistä ja kiitollinen siitä, että minun / meidän ei tarvitse enää polttaa.

Puntari on ainoa, joka ei ole vielä tästä kiittänyt, sillä suklaan kulutus on lisääntynyt huomattavasti. Annan sen kuitenkin - väliaikaisesti - itselleni anteeksi, sillä pitkällä tähtäyksellä tupakoimattomuuden terveysvaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin haitat siitä, että paino jumittaa tai kenties nousee parilla kilolla. Pidän silti huolta siitä, että se ei palaa ennalleen. Mopoa ei päästetä täysin käsistä.

Sen verran henkisesti voimia sitovia nämä muutokset ovat olleet, että sovimme trainerin kanssa, että pidetään nyt ohjatuissa treeneissä pieni tauko (maksettuja kertoja jäljellä) ja palataan asiaan heinäkuun jälkeen. Tunnen itseni ja tiedän, että voimavarani eivät riitä samanaikaisesti kaikkeen.

Uniapneasta vielä sen verran, että tutkimuksen perusteella se on minulla vaikea-asteinen. Numeroina se tarkoittaa, että tutkimusyönä laite mittasi 78 hengityskatkosta tunnissa. Pisin happivajaus oli 1 min 15 sek. Kummallisinta on, että itse en tiedä siitä mitään! Sen verran kiireelliseksi tapaukseksi minut luokiteltiin, että sain laitteen viikon päästä lääkärikäynnistä. Jonot ovat yleensä 1 - 2 kk. Sairaanhoitopiirissa on 3500 CPAP-laitteen käyttäjää. Silti uniapnea oli alidiagnostoitu eli sitä sairastavia on huomattavasti enemmän.

Uuden unilelun kanssa meillä synkkasi heti. Pärjäsin nenämaskilla. Suun ja nenän peittävää maskia en edes kokeillut. Ensimmäisen yön nukuin tosi hyvin, toisena hiukan huonommin. Nyt en enää edes muista, millaista on nukkua ilman maskia. Ja tulokset puhuvat puolestaan. Viikon käytön jälkeen oli kontrolli, jolloin katsottiin laitteen muistikortilta tulokset. Hengityskatkoksia oli enää 0,1 eli yksi kymmenessä tunnissa. Ja hapensaantikin tosi hyvissä lukemissa.

Ihmettelen itsekin, miten äkkiä totuin maskiin ja laitteeseen. Happiletkukin on niin pehmeä, että sitä ei edes huomaa. Nukahdan yhtä helposti kuin aiemminkin, mutta heräilen huomattavasti harvemmin. Olen paljon pirteämpi ja virkeämpi. Mielialakin on parempi, vaikka elämässä on ollut viime aikoina monenlaista muuta stressiä.

Enää ihmettelen sitä, että miksi niin monta vuotta siirsin tutkimuksiin menoa ja asiaan tarttumista. Avopuolisonkin elämänlaatu on kohentunut, kun ei tarvitse enää kuunnella kuorsaustani ja pelätä hengityskatkojen kestoa. Mutta ihminen - ja varsinkin minä - on aina välillä sellainen jääräpää, että jälkeenpäin ei voi kuin ihmetellä niitä kertoja, jolloin järki on ollut hattuhyllyllä.

Lopuksi sanon vain sen, että jos itse epäilette tai puoliso / kaveri / sukulainen epäilee, että kuorsaatte liikaa, teillä on hengityskatkoksia tai muita uniapnean oireita (väsymys, nukahtelu silloin kun ei saisi, aamupäänsärkyä ym.) niin hakeutukaa lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin. Jos menette julkisen terveydenhoidon kautta, kuten minä tein, prosessi on pidempi, mutta CPAP-laite ilmainen. Jos pikkurahasta ei ole puutetta, menkää yksityiselle, jolloin saatte laitteen nopeammin, mutta laite maksaa käsittääkseni noin 1000 €.

Uniapnea on oikeasti vaarallinen asia, joka kannattaa ottaa vakavasti. Hoitamattomana se lisää sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä sekä altistaa aivoverenkierron häiriöille, muistisairauksille ja äkilliselle kuolemalle. Riskinä on myös vaara nukahtaa rattiin. Osaan kolareista ja liikennekuolemista syynä on uniapnean aiheuttama nukahtelu. Niin että kyse ei ole vain omasta vaan myöskin muiden hengestä ja terveydestä.

Mikäli tunnette jonkun, jolle tämä asia on ajankohtainen ja jonka arvelisitte hyötyvän näistä tiedoista, tätä saa jakaa. Oma näkemykseni on kokemusasiantuntijan, mutta terveydenhuollon virallisilta nettisivuilta saa ihan lääketieteen asiantuntijoiden jakamaa tietoa.